Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Naravoslovna pot Azaleja - Boštanj

 

Dolžina: 5,63 km

Trajanje: 3 h

Težavnost: Nezahtevna

Informacije: Janez Levstik (051 636 246)

 

 

 

Opis etape

 

Naravoslovna pot Azaleja Boštanj je krožna pot, ki na svoji 6 kilometrov dolgi trasi združi za Boštanj in Posavje značilne žlahtnosti narave. Osrednja posebnost poti je rastišče rumenega sleča ali azaleje na gozdnatem griču nad središčem kraja, ki se že od srednjega veka imenuje Gavge. Poleg te botanične naravne vrednote državnega pomena pojasnjevalne table na poti predstavijo še sadjarstvo z avtohtono Sevniško voščenko, čebelarstvo, gozd ter neprecenljivo bogastvo vode, bodisi v obliki številnih studencev kot zlasti z omembo reke Mirne, kjer so nekdaj Boštanjčanke z golimi rokami lovile ribe med njihovim drstenjem.  Kar se ni dalo takoj porabiti, so ribe sušile za kasnejšo rabo, iz česar so nastale bogate jedi. Prikaz tega tradicionalnega opravila vam po predhodnem dogovoru pripravijo v okviru društva Azaleja. Ob obisku poti imate možnost nakupa jabolk, medu in proizvodov sadjarstva in medičarstva.

 

 

Geografski napotek

 

Začetek poti je pri Osnovni šoli Boštanj, kjer stoji velika tabla z zemljevidom poti, tu dobite osnovne informacije, osvežilne pijače in prigrizek. Pot vodi v središče naselja Boštanj, kjer se pred župniščem spusti do vodnega izvira pod cerkvijo, ki je bilo včasih boštanjsko perišče, imenovano Vejar. Od Vejarja nas v krajši krožni smeri pot pripelje zopet do travnika ob župnijski cerkvi, kjer nas ob zgledno u rejenem čebelnjaku opisna tabla seznani s pomenom sadjarstva in čebelarstva za Boštanj in celotno Posavje, še posebej pa predstavi avtohtono sorto jabolk Sevniško voščenko. Od župnijske cerkve nas pot pelje navkreber mimo pokopališča proti gozdu nad naseljem v smeri jugozahod. Prev vstopom kolovoza v gozd nas tabla opozori na rastišče Azaleje Pontice, ki je poleg še manjšega rastišča nad Tržiščem edino naravno rastišče te grmovnice v Sloveniji. Skozi gozd po kolovozni poti se povzpnemo do vrha griča, ki se vse od srednjega veka imenuje Gavge, kar priča o tem, da so na tem mestu nekoč stale vislice. Od tu se pot spušča nazaj po drugi strani griča v naselje Boštanj. Ob robu njiv se pot nato skozi z grmovjem in gozdom poraščen breg spusti do potoka Grahovica in reke Mirne, kjer je nekoč potekal ribolov rib z golimi rokami ter sta ob jezu obratovali žaga in prva elektrarna na vodni pogon, o čemer spregovori opisna tabla. Pot se od tu naprej nadaljuje skozi Dolenji Boštanj in zaključi na začetni točki v Boštanju. Pohod je razgiban, vendar nezahteven.
Po prehojeni poti Azaleja si lahko privoščite kosilo v eni izmed lokalnih gostiln. Popoldan pa predlagamo obisk povsem bližnjega mesta Sevnica, ki ga najbolje prepoznate po mogočnem Gradu Sevnica nad reko Savo. Počitnikovati in se ukvarjati z aktivnostmi v naravi pa je mogoče v okoliških zidanicah, ki ji rezervirate na portalu www.tvz.si.  

 

 

 

Dodatne informacije: Turistično informacijska pisarna Sevnica 07/ 81 65 462. 

 

 


Po pohodu si lahko privoščite kosilo v eni od lokalni gostiln ali turistični kmetiji, ali degustacije vin v zidanici.

 

 

 

 

Opisna tabla

slovensko

angleško

 

Zgibanka

slovensko

 

Povezave: 

http://www.dozivljaj.si/kolesarstvo-a-pohodnitvo/45-prispevki-za-popotnik/258-naravoslovna-pot-azaleja-bostanj

http://gpsturist.cptkrsko.si//doc/pdf.php?i=11054785694da2900f77eeb&l=sl

http://www.visitkrsko.com/sport-in-rekreacija/pohodniske-in-kolesarske-poti/naravoslovna-pot-azalea-bostanj/

http://www.turizemvzidanicah.si/twpub/closeupp.cgi?cdo=001P12IDCQ1FYSXRB&dtd=23%2F09%2F2014&dta=28%2F09%2F2014

http://www.zgs.si/slo/obmocne-enote/brezice/gozdne-ucne-poti/index.html#c958 

 

 

 

Rumeni slec-zlozenka-1Osnovna šola

Rumeni slec-zlozenka-2Kmetija Zalascek  Rumeni slec-zlozenka-3Vodnjak vejar 

Rumeni slec-zlozenka-4Cebelarstvo   

 

 

 

 

 

 

 

 

Rumeni slec-zlozenka-5Gozd Rumeni slec-zlozenka-6Rastisce rumenega sleca Rumeni slec-zlozenka-7Gavge

Rumeni slec-zlozenka-8Lovstvo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rumeni slec-zlozenka- 9Zivinoreja Rumeni slec-zlozenka-10Predelava lesa Rumeni slec-zlozenka-11Ribistvo

Rumeni slec Bostanj iz Zajcje gore

 

Rumeni slec Bostanj rastisce grmi

 

 Azaleja Bostanj-1