Vreme v Posavju
vreme_flat
Skeniraj QR kodo in nakupuj ceneje!

QR koda Flexkom KŠTM

Monolit2go

Blanca

 • BLANCA

Naselje leži ob levem bregu Save ob potoku Blanščici. Starejši del naselja se je izoblikoval na razgibanem terenu ob blagem pobočju Blanškega polja. Naselje kot prostorska plastika nima posebnih likovnih kvalitet, predvsem zaradi intenzivnega razvoja jugozahodnega dela naselja, ki vnaša novo vsebino v naselje. Izjema je Blanško polje z vrsto kozolcev. Zasnova naselja je gručasto razvejana, prilagojena konfiguraciji terena. V veliki meri ima še ohranjeno prvotno zasnovo kmečkega doma.

 

 

 • SADJARSTVO NA BLANCI

Blanca je eno od središč sadjarstva v Sloveniji, Posavje velja za zibelko sadjarstva. Jabolka iz teh sadovnjakov lahko kupite vsej Evropi do Velike Britanije, še vedno pa med sodobnimi vrstami živi stara avtohtona sorta »Sevniška voščenka«. Na Blanci vam lahko ponudijo voden ogled sodobne hladilnice za sadje in nasade jabolk in hrušk, z možnostjo nakupa sadja.

 

 

 • IZLETNIŠKA KMETIJA ROŠTOHAR - SELCE NAD BLANCO

Izletniška kmetija “ROŠTOHAR” vam ponuja degustacijo suhomesnatih izdelkov, ki jih sami pridelujejo in vas vabijo, da jih obiščete v njihovi maloprodaji, degustirate njihovo domačo medico in njihova vina iz Bizeljsko-sremiškega vinorodnega okoliša. Od njih je tudi izhodišče za ogled štirih Bohorskih slapov/Slapov Bojance in »apnenice«, peči kjer so žgali apno.

 

 

 • SLAPOVI BOJANCE

Pod obronki Bohorja izvira več potokov, ki v svojem zgornjem toku ustvarjajo številne slapove, med katerimi so največji: slap Bojanca (14,80m) na potoku Stranje, slap Pekel (16m) na potoku Blanščica, slap Ubijavnik (6,80m) na Dovškem potoku in slap Bojavnik. Do slapov vodi označena pot. 

 

 

 • BOHOR

Mogočni in ponosni gozdovi že od nekdaj nudijo zavetje mnogim ljudem, živalim in rastlinam. Odgrnimo tančico prostornih planjav in se potopimo v smaragdno dušo očarljivih lepot narave. Naberemo si biserov sreče in se osvežimo v pomirjajočem orkestru slapov. Na Bohor vodi veliko različnih planinskih poti, ki nas lahko vodijo mimo slapov, partizanske bolnišnice, starega mlina, spomladi lahko občudujemo spomladansko jarico, ki raste le tu. Na poti se lahko okrepčamo v Planinskem domu ali na kateri od turističnih kmetij.

 

 

 • BOGATO DRUŠTVENO DOGAJANJE IN OHRANJANJE TRADICIONALNIH OBIČAJEV

Številna aktivna društva dajejo kraju bogat prireditveni in družabni utrip, skrbijo pa tudi za ohranjanje narodnih običajev, kot so pokop Pusta, jurjevanje, postavljanje Mlaja, gasilska veselica s tekmovanjem v sestavljanju lesenega voza in drugo. 

 

 

 • HIDROELEKTRARNA BLANCA Z RIBJO STEZO

Panoramski ogled HE Blanca z ribjo stezo, ki omogoča prehod rib po reki Savi. 

 

HE blanca

(vir: HE-SS)

 

 • BLANŠKI POTOK

izvira v pogorju Bohorja v občini Šentjur pri Celju. S svojimi številnimi pritoki, daje poseben čar pokrajini ob njej. Potok se izliva v reko Savo.

 

 

 • DOLNJE BREZOVO

Lokacija na levem bregu Save, na terasi, ki ob naselja prihaja v blago pobočje. Naselje nima izrazito izpostavljenega položaja, svet ob Savi se tu zapira, je pa zanimiva krajinska podoba v povezavi s cerkvijo sv. Janeza na vzpetini nad vasjo. Po zasnovi je naselje zanimivo zaradi specifične združitve dveh tipov, obcestnega in gručastega. Zasnova naselja se je vseskozi ohranila, prav tako je izredno dobra ohranjena tlorisna zasnova domačij.

 

 

 • KOZOLEC V DOLNJEM BREZOVEM

Kozolec stoji v skupini kozolcev na Brezovškem polju. Zasnovan je kot vezni kozolec – toplar. Na prečnem veznem tramu ima letnico 1843. Nosilni tramovi stojijo na kamnitih podstavkih. Ima dva para oken (štantov). Brani sta mrežni s tramiči »na križ«, podporne ročice so ravne. Kozolec sodi med najstarejše kozolce na območju levega brega Save. Pomemben je zaradi svojega nastanka in značilne zasnove.

 

 

 • KOZOLEC NA BLANCI

Stoji v skupini kozolcev vzhodno od strnjenega dela vasi. Je kozolec na kozla, nastal je sredi 19. stoletja. Ima šest oken, na vsaki strani po tri. Višja stran je obrnjena proti vzhodu. Stebri stojijo na kamnitih podstavkih, podporne ročice so izžgane v obliki pol srčastih valovic. Streha je pokrita s slamo. Pomemben je zaradi svoje zasnove in razmeroma zgodnjega nastanka, ima značilen »arhaični« videz, kar mu daje še poseben spomeniški pomen.